W celu uzyskania 10%-owego ekstraktu należy 50 gram propolisu rozpuścić w 0,5 litra 70%-owego spirytusu. Propolis wrzucamy do ciemnej butelki, słoika i zalewamy alkoholem. Następnie przez okres dwóch tygodni przechowujemy w ciepłym i zaciemnionym miejscu codziennie intensywnie mieszając. Po okresie dwóch tygodni – zlewamy roztwór propolisowy przez bibułkę lub grubą gazę w celu odcedzenia pozostałości wosku i innych zanieczyszczeń.
Tak przygotowany roztwór przechowujemy w ciemnej butelce gotowy do spożycia.
Dawkowanie :
15-20 kropli propolisu na łyżeczkę cukru – dla osób dorosłych.
Dzieciom zalecany jest roztwór wodny propolisu który otrzymujemy przez zalanie 30g dokładnie rozdrobnionego propolisu 300ml wody. Naczynie umieszczamy w „łaźni wodnej” – doprowadzamy do wrzenia w ciągu 45-60 minut. Następnie naczynie odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym ciecz przelewamy do ciemnego naczynia szklanego. Do pozostałego na dnie propolisu dodaje się kolejne 30g kitu i 300ml wody. Wodę z propolisem gotuje się 10-15 minut na wolnym ogniu, a otrzymaną ciecz po 12 godzinach dolewa się do poprzedniej porcji.