Produkty pszczele

Naturalne bogactwo

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. Inaczej zwany jest obnóżem kwiatowym – a nazwa ta pochodzi od tego, iż pszczoły zbierając go z kwiatów gromadzą go w specjalnych koszyczkach umieszczonych na swoich tylnych nóżkach. Można to zauważyć z łatwością obserwując pszczoły na wylotku ulowym – na tylnych nóżkach dźwigają żółte lub w innym kolorze „kuleczki”. Zakładając w ulach specjalne poławiacze pyłku – odbieramy pszczołom część przynoszonego przez nie pyłku, tym samym motywując je do wzmożonej pracy w celu zapewnienia swojemu potomstwu wystarczającej jego ilości.


W swoim składzie pyłek kwiatowy jest niezwykle bogaty w substancje biologicznie aktywne. W ziarnach pyłku pochodzących z różnych gatunków roślin – stwierdzono ponad 200 substancji, wśród których zasadnicze znaczenie mają białka i aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe. Znajdują się tu również liczne związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki.

Pyłek kwiatowy zawiera średnio 23% białka, 31% węglowodanów, 25% cukrów (fruktozy i glukozy). Pyłek jest dość istotnym źródłem witamin takich jak witamina A, E, D, B1, B2, B6, C. Wśród biopierwiastków występują tu wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen.
Ten niezwykle bogaty pokarm pszczoły wykorzystują dla swojego potomstwa – czyli dają larwom to co najlepsze. Bez pyłku nie byłoby rozwoju rodziny pszczelej. Pyłek to przede wszystkim bogate źródło energii w postaci zawartego białka. Z tego też powodu – jest to niezwykle wartościowe źródło zdrowia i energii dla organizmów ludzkich, ale też i zwierzęcych.


Kilka ważnych powodów by sięgnąć po pyłek: 

  1. Działa przeciwzapalnie - dzięki zawartości m.in flawonoidów, fitosteroli i fenolokwasów pyłek hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za powstawanie procesu zapalnego w tkankach. Polecany jest w przewlekłych i ostrych stanach zapalnych.
  2. Skutecznie odżywia, regeneruje i wzmacnia - pyłek może być stosowany jako cenne uzupełnienie diety. Badania wykazały, że pyłek może poprawić wyniki badań krwi bowiem ma wpływ na wzrost zarówno białych jak i czerwonych krwinek - podawany osobom z anemią - powoduje wzrost poziomu hemoglobiny.
  3. Pyłek warto podawać dzieciom, które nie mają apetytu - skutek widoczny już po kilku dniach, osobom niedożywionym, starszym, osłabionym, zestresowanym i ciężko pracującym.
  4. Pyłek reguluje przemianę materii.
  5. Pyłek wzmacnia system odpornościowy - doktor Peter Hernuss przeprowadził badania, które wykazały, iż pyłek jest skuteczny w walce z chorobą nowotworową. Badania przeprowadzono na grupie 25 kobiet cierpiących na nieoperacyjnego raka macicy. Kobiety poddano chemioterapii. U kobiet, którym podawano pyłek pszczeli stwierdzono większą ilość komórek układu odpornościowego, zwiększoną liczbę wytwarzanych przeciwciał oraz znaczną poprawę obrazu krwi.
  6. Pyłek łagodzi objawy alergii - zmniejszając poziom histaminy w organizmie. Badania prowadzone przez dr. med. Leo Conway z Denver wykazały, iż u pacjentów spożywających pylek, aż 94% z nich zupełnie pozbyło się objawów alergii.
  7. Sposób na stres i depresję - pyłek poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, podnosi zdolność umysłową i wzmacnia układ nerwowy, który może być osłabiony przez stres. Osoby szczególnie zestresowane, cierpiące na brak energii i w podeszłym wieku - powinny sięgnąć po pyłek.
  8. Pyłek - na zdrową, młodą i lśniącą skórę - jako źródło wielu witamin i mikroelementów - pomaga w detoksykacji organizmu, redukuje powstawanie zmarszczek i przyspiesza proces gojenia.
  9. Inne zastosowania - choroby górnych dróg oddechowych, miażdżyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, narządu wzrou, stany zapalne i przerostowe gruczołu krokowego.
  10. W przypadku przerostu gruczołu krokowego - pyłek powoduje cofanie się zmian zapalnych i przerostowych i likwiduje zaleganie moczu. Mężczyznom powyżej 40 roku życia należy zapobiegawczo podawać pyłek w dawce 15 gram dziennie - czas trwania kuracji - 90 dni.

 

Dawkowanie:

Minimalne dawki pyłku kwiatowego można zażywać codziennie. Dawki lecznicze uzależnione są od rodzaju choroby i stanu zdrowia pacjenta. Osoby z wrażliwym żołądkiem dobrze przyjmują pyłek rozpuszczony w mleczku lub zmieszany z miodem. Leczniczo stosuje się 3-5 łyżeczek dziennie dla dorosłych i 1-2 łyżeczek dla dzieci. Dla zwiększenia przyswajalności pyłku przez organizm należy rozpuścić go w pół szklanki przegotowanej, letniej wody i pozostawić na ok. 2 godz. Spożywa się go na godzinę przed posiłkiem.

 

Polecamy również

Odwiedź nas na

Szybki kontakt

Gospodarstwo Pasieczne
"Nasza Pasieka"
Beata Malik

Skorochów 34, 48-300 Nysa

e-mail: malibe1@wp.pl
tel. 515 115 055
tel. 668 474 846

 

 

© 2017 Nasza pasieka. All Rights Reserved.