Pierzga to pyłek pszczeli znoszony do ula przez pszczoły i składany przez nie do komórek pszczelich plastra. Pszczoły ulowe rozdrabniają i ubijają pyłek do momentu, aż wypełni się ok. ¾ pojemności pojedynczej komórki plastra, po czym zapełniają taką komórkę miodem, odcinając dostęp powietrza. Pyłek podlega tu dalszym przemianom już w warunkach beztlenowych. Z powodu braku tlenu mikroorganizmy obecne w pyłku kwiatowym korzystają z glukozy na drodze przemiany beztlenowej – proces ten kończy się powstaniem kwasu mlekowego.
Kwas mlekowy działa konserwująco oraz hamuje dalszą fermentację. Pszczoły odżywiać się mogą samymi przefermentowanymi obnóżami pyłku, jednak odżywanie pierzgą jest bardziej efektywne, np. żywienie się pszczół ulowych pierzgą dwukrotnie zwiększa liczbę wyhodowanych larw, w porównaniu z karmieniem surowym pyłkiem.
Działanie, właściwości i zastosowanie pierzgi w profilaktyce jest zbliżone do pyłku kwiatowego, jednak ze względu na bogatszy skład – przewyższają właściwości pyłku. Dostarcza substancje odżywcze do organizmu i wzmacnia system nerwowy, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu depresji oraz wzmacnia kreatywne myślenie. Wspomaga także koncentrację i pamięć. Można stosować ją w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego. Oprócz tego jest wykorzystywana również w apiterapii, czyli w leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia. Pierzga ma działanie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności, np. w sezonie jesienno-zimowym. Ponadto działa łagodząco na reakcje alergiczne. Warto zatem rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia. Reguluje też poziom cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów, co sprawia, że pierzga ma działanie przeciwmiażdżycowe i jak większość produktów pszczelich, zbawiennie wpływa na serce. Dodatkowo wykazuje ona działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Ważne jest, że pierzga ma szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby, działa odtruwająco i ochronnie.
Dawkowanie
1 łyżka pierzgi zalana 100ml ciepłej wody na noc – gotowe do wypicia rano zamiast porannej kawy.
Szczególnie polecana jest dla dzieci w okresach jesienno-zimowych. O wartościach pyłku poczytajcie w rozdziale Pyłek kwiatowy.